Mannen en rouw

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Fixen

Misschien is dit een cliché: mannen willen alles zelf oplossen en vrouwen praten liever over hun verdriet. Ook al kunnen we niet generaliseren, is geen man hetzelfde: de praktijk laat zien dat dit voor veel mannen herkenbaar is. Herken jij dit ook? Loop je liever om de berg van verdriet? Zoek je liever afleiding? Wil je van het verdriet 'winnen', de nare situatie waarin je zit 'fixen'?

Verliesgericht én herstelgericht

Voor rouwen is het belangrijk dat je het verdriet niet wegdrukt maar onder ogen durft te komen. Hoe ongemakkelijk en confronterend ook. Niet de hele dag natuurlijk. Dat houdt geen mens vol. Rouwen kent deze beweging: enerzijds met verdriet bezig zijn (verliesgericht) én anderzijds ook gewoon verder gaan met je dagelijks leven (herstelgericht). Het gaat om een goede balans tussen beiden. Het ene moment laat je gedachten en gevoelens opkomen. Je zet je favoriete muziek aan, bekijkt een fotoboek of je praat met een vriend over je verlies (verliesgericht). Het andere moment ga je gewoon naar je werk, met vrienden op stap of lekker sporten (herstelgericht). Rouwen is laveren tussen deze momenten.

Verschil met vrouwen

Vrouwen zijn doorgaans verliesgericht en mannen meer herstelgericht. In relaties kan het lastig zijn elkaar te begrijpen. Misschien denk je: zij is veel te veel met het verdriet bezig en wil er altijd maar over praten. Het irriteert je. Misschien denkt zij: kan het hem niets schelen, hij gaat gewoon met vrienden op stap alsof er niets is gebeurd. 

De band met je vader

Wanneer je het moeilijk vindt om het verdriet toe te laten, vraag je eens af: hoe was vroeger de band met je vader? Hoe ging hij om met verdriet? Lijk je op hem? Als je vroeger je emoties mocht laten zien, woorden leerde geven aan je verdriet, op steun kon rekenen, dan heb je daar misschien nu baat bij. Moest je je 'vermannen', flink zijn en niet zeuren, dan kan het moeilijk zijn om je verdriet toe te laten of er met anderen over te praten.

Meer lezen?

Als de man verliest - omgaan met tegenslag, verdriet en rouw. Auteurs: Tim Overdiek en Wim van Lent. Uitgeverij Balans 2019.