Troostplekken

De eerste Troostplek in Achterveld

Een groen plekje in de natuur, waar je even tot rust kunt komen. Voor iedereen toegankelijk. Je hart ophalen bij een troostplek. Zo'n plek kun jij maken. In jouw buurt. Met planten en bloemen. Met stenen. Een beeld. Gewoon op jouw manier.

Naar aanleiding van deze oproep voor Troostplekken op de website www.samenzin.nl namen Annie en Gerard van Dijk contact met ons op. "Wij hebben een mooie picknickplaats , misschien kunnen we daar ook een troostplek maken!" En zo gingen we op een zonnige middag naar de Klettersteeg 17 in Achterveld. We troffen gastvrijheid en een frisgroene tuin, de bloemen volop in bloei. Een oase van rust.

Een geel bordje bovenop de beukenhaag wijst ons naar de picknickplaats onder de walnotenboom. De picknickplaats is door een border met struiken van het woonhuis gescheiden en biedt verder vrij uitzicht op de weilanden en op drie appelbomen. Aan de tafel zit een brievenbusje bevestigd met daarin een logboek waar de gasten een berichtje in kunnen achterlaten. Annie: 'Jaarlijks komen hier wel zo'n 300 mensen even hun brood eten of uitrusten. Velen schrijven ook iets in dit logboekje." We bladeren er even door heen. Geheel anoniem zijn zielenroerselen aan het papier toevertrouwd over verlies en gemis, maar ook leuke bedankberichtjes over hoe fijn het is om even te mogen genieten van deze gastvrije prachtige plek onderweg.

Samen met Gerard en Annie hebben we gebrainstormd, hoe ze een troostplek hier vorm kunnen geven. In Vlaanderen zijn troostplekken enorm populair. Er zijn zo'n 180 plekken waar mensen in de natuur op adem kunnen komen, troost kunnen vinden als verlies hun leven raakt. Ze kunnen er even zitten en zich laven aan een tekst, een gedicht, de stilte. In onze parochie willen we ook graag troostplekken creëren in de natuur, in een toegankelijke tuin of weiland, laagdrempelig.

En nu is het zover. In de border op de picknickplaats staat nu een troostplek, getimmerd door Gerard die nog wat trespa had liggen. Als je dat wenst kun je daar even op het bankje zitten en je laten raken door teksten die er op staan, uitnodigend, treffend, licht.

Kom met je tranen en je pijn,

Hier is het goed, hier mag je zijn

Het leven gaat niet altijd over rozen, maar een paardenbloem is ook mooi.

Er is veel vraag naar een mens

die een ander nabij is.

"Met deze troostende teksten willen we bij mensen een snaar raken, hen troost bieden" aldus Annie en Gerard.

In het klein staat 'SJK'. De voorzitter van de locatieraad Achterveld kwam al even een kijkje nemen: 'ah, de Sint Jozef Kapel!'. "Nou eerder een "Spieker Jozef Kapel", zegt Gerard enthousiast, met een knipoog naar de animatiefilm van Herman Finkers 'Kroamschudd'n in Mariaparochie.' De plek is laagdrempelig, voor iedereen toegankelijk, of je nu gelovig bent of niet.

Gerard en Annie geven met veel enthousiasme deze troostplek vorm: "Het is nog niet af. We maken nog houten schijfjes met troostende woorden erop. Bezoekers kunnen, als ze dat willen, zo'n schijfje meenemen en thuis een plekje geven of het geven aan iemand die wat troost kan gebruiken. Als mensen behoefte hebben om hun verhaal te delen of troostende woorden mee willen geven aan anderen die deze plek bezoeken, kan dat in het logboekje dat beschikbaar is bij de picknicktafel."

We zijn onder de indruk van deze Troostplek en de gastvrijheid van Gerard en Annie van Dijk die hiervoor hun picknickplaats beschikbaar stellen.

Meer informatie over troostplekken en het Troost-aanbod van de Lucasparochie op: www.samenzin.nl

Sonja Rippen en Antoinette Bottenberg


Bron: www.kerknet.be
Bron: www.kerknet.be
Foto Dick Broekema
Foto Dick Broekema

Troostplekken. In coronatijd. Voor wie naar troost verlangt.


Een groen plekje in de natuur, waar je even tot rust kunt komen. Voor iedereen toegankelijk. Waar je je hart kunt ophalen. Waar je troost kunt putten. Zo'n plek kan jij maken. In jouw buurt. Met planten en bloemen. Met stenen. Een beeld. Gewoon op jouw manier. Natuurlijk met respect voor de natuur. Wij regelen een klein troostpaneel voor je, met een gedicht erop. 

Neem contact met ons op en wij helpen jou op weg. Vul bij bericht in: Troostplekken.

Je ontvangt van ons een eenvoudig stappenplan en een klein troostpaneel. 


In Vlaanderen zijn al meer dan 300 troostplekken.

Contactpersoon: Sonja Rippen

In deze video zie je het succes van Troostplekken in Peer te Vlaanderen