Rouwtaken

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Hoe lang duurt rouwen?

Rouwen is een zware job! Je wordt er doodmoe van en wilt weten: hoe lang duurt het nog? Vroeger heb je misschien over rouwfasen gehoord, alsof je van de ene naar de andere fase gaat en op een gegeven moment de rouw klaar is. Helaas. Er ligt geen kant en klare tekening voor je klaar. Ieder rouwproces is uniek, wat of wie je ook verloren bent. Ook die van jou.

William Worden, een Amerikaanse rouwdeskundige spreekt van rouwtaken. Die taken kan je oppakken en even neerleggen.

1. Het erkennen van verlies

Je kan moeilijk beseffen wat je overkomen is. Met je verstand kun je er niet bij. Het lijkt allemaal niet echt. Het kan niet waar zijn.

2. Ervaren en aanvaarden van de vele gevoelens

Verlies maakt verschillende gevoelens los of misschien voel je niets. Dit kan heel verwarrend voor je zijn. Niemand kan zeggen hoe je er mee om moet gaan. Hoe moeilijk ook: probeer te ervaren en te aanvaarden dat die gevoelens er zijn, ze zijn niet goed of fout.

3. Je leven opnieuw inrichten na verlies

Je onderzoekt: hoe nu verder? Of dat makkelijk of moeilijk gaat, hangt van verschillende factoren af. Met vallen en opstaan, baan je je een weg.

4. Verder leven met het verlies in je hart

Je hebt weer zin in het leven, gaat plannen maken. Dat wat je verloren hebt (een geliefde, je land, je gezondheid, je werk) verweef je in het leven. Ondanks de moeilijke dagen die er zijn, kan je verder.

Geen vaste volgorde

De taken hebben geen vaste volgorde en je kan de taken ook even laten liggen. Bijvoorbeeld: je hebt zin in het leven, toffe vrienden, fijne job. Je gaat weer plannen maken. (taak 4). Een journaalbericht of popsong raakt je ineens recht in het hart. Je wordt overspoeld door allerlei gevoelens (taak 2). Dat kan gebeuren en is helemaal niet raar. Dan sta je opnieuw voor de taak om die gevoelens te ervaren en te aanvaarden.