Lezingen


 


Leven met 'levend verlies'

Levend verlies gaat over levenslang rouwen. Over verdriet om het verlies dat nooit eindigt. Rouw die je ervaart wanneer jij of je naaste te maken krijgt met een chronische ziekte of beperking. Het gaat niet over verlies door de dood, maar om verlies zonder einde.

Misschien heb je te horen gekregen dat je kanker hebt of je partner begint te dementeren. Misschien heeft je kind een zware beperking. Misschien moet je leven met een onvervulde kinderwens. Een ongeluk kan je leven totaal overhoop gooien, omdat je sindsdien met beperkingen te kampen hebt. Verdriet kan ineens aangewakkerd worden en het kan verergeren met de tijd. Waar je na verloop van tijd door een overlijden van een dierbare vaak weer verder kunt, staat er bij levend verlies nooit een punt achter. Hoewel jouw omgeving je levenssituatie misschien als gewoon gaat beschouwen, word jij er steeds weer mee geconfronteerd. Elke dag is het een uitdaging om met levend verlies om te gaan. Het went nooit. We spreken dan ook wel van chronische rouw. Rouw dat maar doorgaat. Het bepaalt je leven. Het confronteert je met wat was en niet meer kan of nooit meer zal zijn of zal komen.

Leven met een levend verlies heeft ook een andere kant. Vaak beschik je over een grote portie veerkracht. Je bent assertief en creatief in het bedenken van oplossingen. Je geeft niet gauw op, hebt doorzettingsvermogen. Je kan zelfs genieten van de kleine dingen, die er écht toe doen.

In deze lezing verkennen we het landschap van 'levend verlies'. Dit doen we aan de hand van de volgende thema's: (wordt verder uitgewerkt) 

De lezing wordt gegeven door: Sonja Rippen

Data en plaats worden later ingevuld. 


Sonja Rippen
Sonja Rippen