Lezing "Rouw is de achterkant van de liefde"

02-11-2020

Rouw is de achterkant van de liefde

Als jezelf of iemand in je omgeving met verlies en verdriet te maken krijgt, is het soms moeilijk om een weg te vinden in een wirwar van gevoelens. Verschillende emoties beïnvloeden je leven en kunnen ons uit balans brengen. Rouw is een normale reactie op verlies waarmee we een plek voor ons zelf creëren om werkelijk afscheid te kunnen nemen en met ons verlies leren omgaan. Rouwen vindt plaats op alle lagen: in gedachten, gevoelens, in het lijf, in de waarneming van de wereld, op identiteitsniveau en ook op geloofsniveau waarbij elk verdriet uniek is.

Deze avond verkennen we het rouwlandschap: rouwtaken, normale rouw en gecompliceerde rouw, stapeltjesverdriet, de slingerbeweging van het leven, verschillen in rouw bij mannen en vrouwen, de invloed van de hechtingsstijl op rouwen, rouwen vanuit religieus perspectief, de do's en dont's in ons omgaan met verdriet.

De inleiding zal zich voornamelijk richten op het verlies door de dood maar het bevat ook inzichten en handvatten die herkenbaar en toepasbaar zijn bij andere vormen verlies, zoals bij een scheiding, verlies van gezondheid, werk en ideaal.  

Door: Antoinette Bottenberg